a novel by Reza Ghatok

A tale of 70 years history, political conflict and socio cultural issues of Bangladesh.

Sunday, February 5, 2012

Mor-en roman av Reza Ghatok

Detta är den nya MAA (Mother) skriven av Reza Ghatok innehåller 39 kapitel, 32 underavdelningar av kapitel, 240 sidor, och en kort introduktion av Reza Ghatok. Romanen är helt skriven på bengali. Det är definitivt värt en titt om du är intresserad av att veta vad som händer i denna roman.

MAA (Mother) är den första romanen av novellförfattare Reza Ghatok. Novel MAA (Mother) är baserad på en bengalisk by änkas berättelse som var 71 år gammal och mor till 12 barn. Hon har åtta söner och fyra döttrar men tyvärr tre av hennes söner dog. Äldste och yngste son dog av kolera och andra äldste sonen drunknade i dammen. Samtidigt en av hennes son saknas. Berättelsen började på dagen av hennes makes död. Det var en sorg dag i sitt liv och viktigast sorgligaste dagen i hennes nästan 50 år av att leva tillsammans med sin make. Änkan heter Chhuti föddes i början av andra världskriget vid stranden av floden Baleshwar, södra delen av Bangladesh inom ramen Barisal. Chhuti var den tredje av sju barn till sina föräldrar. Hon hade många minnen av fiske med sin morbror Razu i floden Baleshwar i hennes barndom. Hilsha är den gyllene fisken i Bangladesh och de fiske mycket Hilsha från Baleshwar. Hennes farfar var en skola herre och hus handledare. Chhuti lärde Bengali skriva och läsa, arabiska läsning, engelska läsning och matematik från hennes farfar.

Vid nio års ålder, fick Chhuti gift och skickas till far-in-law hus. Hennes mor-in-law lärt henne allt av intern förvaltning som att laga mat, grönsaker gör, tårta making, tyg tvätt, Shari slitstarkt, hår band, baby omsorg, etc. Hennes första barn föddes när hon bara var fjorton. Men vid en ålder av en baby pojken dog av kolera. Det var den allra första sorg i sitt lyckliga äktenskap. Två år senare sin andra son föddes. Den här gången pojke föll i dammen vid en ålder av ett och eftersom ingen var där för att hjälpa han drunknat. Det var den andra sorgen i hennes liv. Under den tiden dagarna var mycket traumatisk och sömnlös. Hon tappade intresset för mat även i hennes familj och vänner. Det fortsatte i två år och slutligen på det tredje året solen upp. Hennes tredje son föddes. Fåglarna började sjunga och sorg gick till sand av floden Baleshwar.

Chhuti upplevt lidande svälten i Bengalen av 1943 på grund av Wold War II och hungersnöden 1974 i Bangladesh. Bengal svält höjde efter Japan Nevy attackerad Burma. Burma var den största riset exportlandet i världen. På den tiden den brittiska härskaren sparade mat för brittiska och indiska lödpunkter och Japan slutade ris export till Indien från Burma. 20 miljoner människor var döda av svält och vatten födda sjukdomar som kolera och dysenteri tack vare massiva översvämningar i Bengalen.

Ishan, en av sönerna till Chhuti förlorades från deras by hem. Ishan kvar några mejerier i sin by hemma. Den gamla änkan kunde inte glömma sin förlorade son, Ishan och när hon hade tid, läste hon mejerier i Ishan. I sidorna av mejerier hon hittade massor av historiska fakta och siffror, familj kris, social kris, nationell socio-politisk kris, syd-asiatiska politik och så många gömda information oberoende krig Bangladesh, vår politiska ledarens biografier, och många fler förlorade drömmar om en ung visionär.

Novel MAA undersöker massor av historiska fakta stora om befrielsekriget i Bangladesh, Pakistan militära kriget Plan, Drift Search ljus av den 25 mars 1971, självständighetsförklaring i Bangladesh genom att Bangabandhu Sheikh Muzib, Tajuddin Ahmeds Radio tal av den 10 april 1971 All India Radio, Gohati, Indo-Pak kriget 1971, överlämnar av pakistanska armén den 16 december 1971, Avlivning av Bangabandhu den 15 augusti 1975, mord av fångar den 3 november 1975, avskedsbrev av överste Taher från armén, sista bokstaven i överste Taher från fängelset Öppet brev till premiärminister, oppositionsledaren och Bangladesh People av Dr Humayun Azad, och många fler socio-politiska frågor av 70 år i Bangladesh.

MAA (Mother) representerar liv byborna i Bangladesh för senare hälften av 20-talet och tidiga stadier av 21-talet. Bortsett från politiska rörelser och sociala porträtt MAA (Moder) är också en utmärkt lyriska skönhet. Händelserna skapade och detaljerad förklaring av bakgrunden där de händelser som inträffar är kreativ och poetisk berättelse berätta kapacitet Reza Ghatok. Detta är inte en lätt läsning sorts bok. Om du vill läsa allvarliga litteratur, om du vill läsa om hur du beskriva den sociala historien i en modern litterärt verk, bör denna bok vara det första på läslistan.

No comments:

Post a Comment