a novel by Reza Ghatok

A tale of 70 years history, political conflict and socio cultural issues of Bangladesh.

Sunday, February 5, 2012

Мајка-роман Реза Гхаток

Ово је роман МПУ (Мајка) вриттен би Реза Гхаток садржи 39 поглавља, 32 под-поглавља, 240 страна, као и кратак увод од Реза Гхаток. Роман је у потпуности написан у бенгалском. Дефинитивно вреди погледати, ако сте заинтересовани да сазнате шта се дешава у овом роману.

МПУ (мајка) је први роман писца кратких прича Реза Гхаток. Роман МПУ (мајка) је заснован на причи једног бенгалског Виллаге удовице која је била 71 година и мајка 12 деце. Она има осам синова и четири кћери, али, нажалост, тројица њених синова умро. Најстарији и најмлађи син је умро од колере и другог најстаријег сина удавио у језеру. У исто време један од њеног сина је недостајало. Прича је почела на дан смрти њеног мужа. То је био дан жалости у њеном животу и што је најважније најтужнији дан је скоро 50 година заједничког живота са супругом. Удовица по имену Цххути је рођен на почетку Другог светског рата, на обали реке Балесхвар, јужни дио Бангладеша под Барисал. Цххути је био трећи од седморо деце од родитеља. Имала је пуно успомена риболова са њеног стрица разу у реку Балесхвар у свом детињству. Хилсха је златна риба у Бангладешу и риболов су много Хилсха из Балесхвар. Њен деда је био мајстор школа и кућни учитељ. Цххути научио Бенгалски писање и читање, читање арапског, енглеског и математике из читања њеног деде.

У узрасту од девет, Цххути оженио и послат кући свекар је. Њена свекрва је учио јој све од куће управљања као кување, што поврће, колач одлука, прање тканина, Схари носи, коса Кантовање, беба брижан, итд Њено прво дете рођен је када је имала само четрнаест година. Али у узрасту од једне беба дечак умро од колере. То је био први туговање у срећном браку животу. Две године касније њен други син рођен. Овог пута беба дечак пао у језерцету у доби од једне и од нико није био ту да помогне он удавио. То је био други жалости у њеном животу. За то време били веома трауматично дана и бесан. Она је изгубила интерес за храну чак и у својој породици и пријатељима. То је трајало две године и на крају на трећој години сунце подиже. Њен трећи син је рођен. Птице почели да певају и туга отишла у песак реке Балесхвар.

Цххути искусио патње глади у Бенгалу 1943 Волд због рата и глади 1974 Бангладеш. Бенгалски глад је расла после Јапана Неви напали Бурми. Бурма је највећи извоз пиринча земља на свету. У то време британски владар чувају храну за британских и индијских војника и Јапан престао Рајс Извоз у Индију из Бурме. 20 милиона људи било мртвих од глади и болести као што су вода рођене колере и дизентерије због масовне поплаве у Бенгалу.

Исхан, један од синова Цххути је изгубио из њиховог села куће. Исхан оставио неке млекаре у његовом селу куће. Стара удовица није могла да заборави своју изгубљену Исхан сина, а када је имала времена, она чита млекаре у Исхан. На страницама млекара нашла много историјских чињеница и бројки, породични криза, социјална криза, националног друштвено-политичке кризе, југо-азијске политике и толико сахрањен информација независног рата Бангладешу, наш политички лидер је биографија, и још много тога изгубили сања младог визионара.

Роман МПУ истражује мноштво историјских чињеница главних о ослободилачком рату од Бангладеша, Пакистана ратних војних план, операције Тражи светло од 25. марта 1971, изјава о независности Бангладеша према Бангабандху шеик Музиб и Тајуддин Ахмеда је радио говора од 10. априла 1971, на Алл Индиа Радио, Гохати, индо-Пак рата од 1971, од пакистанске војске Предао се 16. децембра 1971, Убијање Бангабандху 15. августа 1975, Убијање заробљеника је 3. новембра 1975, Оставка Писмо пуковника Тахер из војске, последње писмо пуковника Тахер из затвора, Отворено писмо премијера Опозициони лидер и Бангладесхи Људи Др Хумаиун Азад, и много више друштвено-политичких питања од 70 година Бангладешу.

МПУ (Мајка) представља живот сеоског становништва у Бангладешу каснијих половине 20. века и ране фазе 21. века. Поред политичких покрета и социјалне приказивања МПУ (мајка) је такође одлична лирска лепота. Догађаји створио и детаљно објашњење о условима у којима се догађаји дешавају представља креативну и поетски причу говори могућности Реза Гхаток. То није врста светло за читање књиге. Ако желите да прочитате озбиљну литературу, ако желите да прочитате како да прикаже друштвену историју у савременом књижевном раду, ова књига би требало да буде први на листи за читање.

No comments:

Post a Comment